آشنایی یا عملکرد و دلایل استفاده از سوئیچ اینرسی

سوئیچ اینرسی یکی از فناوری های کلیدی در حوزه مکانیک و الکترونیک است که کاربردهای گسترده ای در صنعت خودروسازی، هوافضا و سیستم های امنیتی دارد. این سوئیچ ها به گونه ای طراحی شده اند که در برابر شتاب های ناگهانی و تغییرات دینامیکی پاسخ دهند. اساس کار این سوئیچ ها بر مبنای قانون اینرسی است؛ به این معنا که تمایل یک جسم به حفظ حالت حرکت یا سکون خود تا زمانی که نیرویی بر آن وارد نشود. در این مقاله از مجموعه امداد خودرو مشهد همراه ما باشید تا به خوبی با این قطعه کاربردی آشنا شده و تمامی ابهامات ذهنی شما عزیزان برطرف شود.

سوئیچ اینرسی چیست؟

معمولا در تصادفات رانندگی یا زمانی که خودرو به دلایل گوناگون واژگون می شود، احتمال نشت بنزین و خطر انفجار خودرو پیش از پیش بالا می رود. در واقع در این زمان ممکن است که به قسمت هایی از سیستم سوخت رسانی خودرو آسیب هایی وارد شده و شلنگ ها و لوله های این سیستم نیز دچار مشکلاتی شوند.  بنزین خارج شده از شلنگ ها و لوله های خودرو، متاسفانه با فشار بسیار زیادی خارج می شوند و در طی این نوع خروج به دلیل قرارگیری در کنار گرمای موتور و منیفولد دود، جرقه های سیستم برقی یا دیگر عوامل خارجی مشتعل شده و انفجار رخ خواهد داد. اما مهندسان خودروسازی برای جلوگیری از چنین خطراتی و حفظ جان و مال هرچه بیشتر مردم تصمیم به ارائه نسل جدیدی از قطعات خودرو گرفتند. از این رو پس از تحقیقات فراوان و انجام آزمایشات بسیار، متوجه شدند که استفاده از یک سنسور یا سوئیچ، برای قطع جریان بنزین در مواقع اضطراری، بهترین راه حل برای جلوگیری از این مشکل است. در واقع قطعه ای که این کار را در مواقع ضروری انجام می دهد، همان سوئیچ اینرسی است. البته نباید این نکته را از یاد برد که این قطعه گاها به اشتباه به عنوان سنسور اسم گذاری می شود و شاید بتوان گفت، کلیدی است که در زمان وقوع تصادفات یا وارد شدن ضربان سنگین به خودرو، علاوه بر قطع سیستم بنزین، موتور خودرو را نیز خاموش می کند تا از هرگونه خطر احتمالی جلوگیری شود.

بیشتر بخوانید: سیبک خودرو چیست؟ همه چیز درباره‌ی عملکرد و اهمیت سیبک در خودروها

نحوه عملکرد سوئیچ اینرسی

آَشنایی با نحوه عملکرد سوئیچ اینرسی شاید از مهم ترین مسائلی باشد که قبل شروع تعمیرات خودرو باید به آن مسلط شوید تا بتوانید به خوبی با این قطعه ارتباط برقرار کرده و تعمیرات آن را به درستی انجام دهید. در این بخش از مقاله همراه ما باشید تا با نحوه عملکرد این قطعه مهم آشنا شوید.

  1. تشخیص شوک یا ضربه: سوئیچ اینرسی به گونه ای طراحی شده است که در صورت تشخیص شوک یا ضربه شدید، مانند تصادف، فعال می شود. این شوک یا ضربه می تواند ناشی از برخورد با خودرو دیگر، سقوط از ارتفاع، یا هر نوع ضربه شدیدی باشد که به خودرو وارد می شود.
  2. فعال شدن مکانیزم داخلی: داخل سوئیچ اینرسی یک وزنه یا قطعه متحرک وجود دارد که با تشخیص شوک یا ضربه، جابجا می شود. این جابجایی باعث فعال شدن مکانیزم داخلی سوئیچ می شود.
  3. قطع جریان برق پمپ بنزین: با فعال شدن سوئیچ اینرسی، جریان برق به پمپ بنزین قطع می شود. این امر باعث قطع تزریق سوخت به موتور و در نتیجه خاموش شدن موتور می شود.
  4. جلوگیری از نشت سوخت: قطع جریان سوخت به موتور در مواقع اضطراری، از نشت سوخت و خطرات احتمالی مانند آتش سوزی جلوگیری می کند. این ویژگی ایمنی مهمی است که به حفظ جان سرنشینان و کاهش خسارات کمک می کند.
  5. ریست کردن سوئیچ: پس از فعال شدن سوئیچ اینرسی و رفع شرایط اضطراری، نیاز است که سوئیچ دوباره به حالت اولیه برگردانده شود. این عمل معمولاً با فشار دادن یک دکمه یا جابجا کردن قطعه ای روی سوئیچ انجام می شود.

علائم خرابی سوئیچ اینرسی

قطعا آشنایی با علائم خرابی سوئیچ اینرسی از مهم ترین اطلاعاتی است که تعمیرکاران خودرو و حتی افرادی که در خودروی آن ها از این قطعه استفاده شده است، باید از آن آگاه باشند تا در مواقع حساس بهترین عکس العمل را از خود نشان دهند. دقت داشته باشید که موارد بیان شده فقط رایج ترین علائم خرابی این قطعه است و گاها، تنها با انجام برخی بررسی های تخصصی می توان به مشکلات این قطعه پی برد. در این بخش از مقاله همراه ما باشید و با مهم ترین دلایل خرابی این قطعه آشنا شوید.

  1. روشن نشدن موتور خودرو
  2. خاموش شدن ناگهانی موتور در حین رانندگی
  3. عدم عملکرد پمپ بنزین
  4. نوسانات در عملکرد موتور
  5. روشن شدن چراغ هشدار موتور
  6. عدم دریافت سوخت توسط موتور
  7. نیاز به استارت های مکرر برای روشن شدن موتور
  8. افت شدید در قدرت و عملکرد موتور

در صورت مشاهده هر یک از این علائم، توصیه می شود خودرو توسط یک مکانیک ماهر بررسی و عیب یابی شود تا از خرابی سوئیچ اینرسی و سایر مشکلات احتمالی جلوگیری شود.

بیشتر بخوانید: علل عدم روشن شدن خودرو

محل قرار گیری سوئیچ اینرسی

حال که به خوبی با این قطعه کوچک و درعین حال کاربردی آشنا شده اید، شاید برایتان این سوال پیش بیاید که اصلا " محل قرار گیری سوئیچ اینرسی" کجاست؟ آیا این قطعه در همه خودرو در مکانی یکسان قرار دارد یا خیر؟ در ادامه این مقاله همراه ما باشید تا به خوبی به جواب این سوال دست پیدا کنید.

محل قرارگیری سوئیچ اینرسی در همه خودروها یکسان نیست و محل قرارگیری این قطعه بسته به حساسیت و کیفیت عملکردش که از سوی خودرو ساز تعیین می شود، متغییر است.  اما به به طور معمول این قطعه در بخش هایی از خودرو نصب می شود که کمترین ارتعاش و ضربه را دریافت کند. زیرا ممکن است در سطح شهر با کوچک ترین تکان ها یا عبور از برخی قسمت های شهر، این قطعه فعال شود؛ به همین علت مکان هایی که به طور معمول این قطعه در آن ها نصب می شود، به شرح زیر است:

  1. زیرکاپوت و نزدیک به انژکتور
  2. بغل درب خودرو و زیر درپوش آن
  3. کنار گلگیر راست یا چپ خودرو
  4. در کنار فیوزهای خودرو
  5. در قسمت زیرین خودرو و نزدیک به پمپ بنزین
  6. نزدیک به اتاق و زیر یک پوشش پلاستیکی

جمع بندی

 با توجه به مطالبی که بیان شد به خوبی متوجه شده اید که این قطعه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است؛ اما متاسفانه به دلیل اشتباهات تشخیصی که در زمان وارد شدن صدمات به خودرو از خود نشان داده است، امروزه و در خودروهای جدید دیگر از این فناوری استفاده نمی شود و به جای آن مهدسان خودرو سازی از ایربگ برای حفظ جان مردم استفاده می کنند.  اما حتما توجه  داشته داشته باشید که همچنان برخی از خودروهای موجود در بازار از این فناوری استفاده می کنند و به همین علت شما باید به خوبی با این قطعه آشنایی داشته باشید؛ زیرا برخی از کارخانه های خودرو سازی، این قطعه را در جایی نزدیک به صندلی راننده طراحی کرده اند تا هر زمان که راننده احساس کرد در خطر است به صورت دستی اقدام به فعال نمودن آن کند. همچنین در صورتی که در مشهد یا جاده های خراسن رضوی دچار مشکل شدید، می توانید با استفاده از شماره های درج شده با مجموعه امداد خودرو ایران تکنیک تماس بگیرید و مشکل خود را در سریع ترین زمان ممکن حل نمایید.

مقالات آموزشی
دیدگاهی ثبت نشده است.
دیدگاه خود را ثبت نمائید

* نظرهایی که حاوی توهین است، منتشر نمی شود.

* لطفا از نوشتن نظر های خود به صورت حروف لاتین (فینگلیش) خودداری نمایید.

همزمان با تائید انتشار نظر، به من اطلاع داده شود.