آشنایی با سیستم ترمز خودرو – رفع عیوب آن
هنگام رانندگی با خودرو، ایمنی همیشه در اولویت قرار دارد. یکی از مهمترین عوامل حفظ ایمنی ماشین سیستم ترمز آن است و اطمینان از سالم بودن ترمزها بسیار ضروری است. سیستم های ترمز درحفظ کنترل خودرو نقش مهمی را ایفا میکنند. در شرایط مهم که نیاز به واکنش سریع دارند مانند زمانی که یک عابر پیاده به طور ناگهانی وارد جاده می شود یا وقتی ماشین دیگری به طور غیرمنتظره ای به شما نزدیک می شود، توانایی توقف یا کاهش سرعت می تواند به معنای جلوگیری از بروز یک فاجعه ی ناگوار باشد.
خرابی در سیستم ترمز ماشین ضررهای جبران ناپذیری به همراه دارد. شناخت نحوهی عملکرد ترمز و آشنایی با قابلیت های آن به راننده کمک میکند تا در شرایط اضطراری بتواند به خوبی ماشین را کنترل کند. همچنین اگر نشانه هایی که خبر از وجود اختلالی در سیستم ترمز می دهند را بشناسیم، می توانیم از وقوع حوادث و آسیب های جدی جلوگیری کنیم. آشنایی دقیق با طرز کار سیستم خودرو به شما این امکان را می دهد تا در مواقعی که دسترسی به تعمیرگاه یا امداد خودرو مشهد ندارید خودتان بعضی از مشکلات را برطرف کنید.
انواع ترمز ماشین و نحوهی عملکرد هرکدام
طی رانندگی بارها پدال ترمز را فشار می دهیم و به راحتی کنترل ماشین را به دست می گیریم. صرفاً با فشار دادن یک پدال جلوی خیلی از تصادف ها گرفته می شود اما تا به حال توجه کرده اید که بعد از فشار دادن پدال چه اتفاقی می افتد که خودرو سرعتش کم می شود؟ به طور کلی دو نوع سیستم ترمز در ماشین ها وجود دارد: ترمز دیسکی و ترمز درام. هر دو نوع به شیوه های مختلف نیرویی تولید میکنند که باعث ایجاد اصطکاک روی چرخها می شود و در نتیجه سرعت ماشین را کاهش می دهد.
ترمز دیسکی خودرو چگونه کار میکند؟
روتور یک دیسک بزرگ و مسطح است که به توپیِ چرخ متصل شده و همراه با چرخ می چرخد. کالیپر ترمز در هر طرف روتور قرار دارد و حاوی یک یا چند پیستون است که لنت های ترمز را به سمت روتور فشار می دهند تا سرعت خودرو کاهش یابد. هنگامی که پدال ترمز را فشار می دهید، فشار هیدرولیک به کالیپرهای ترمز می فرستد و سپس لنت های ترمز را روی روتور فشار می دهد. لنتهای ترمز معمولاً از موادی با اصطکاک بالا مانند ترکیبات سرامیکی یا فلزی ساخته شدهاند که برای کاهش سرعت خودرو روی روتور میچسبند.
اصطکاک ایجاد شده توسط لنت های ترمز در برابر روتور چیزی است که باعث کاهش سرعت خودرو می شود. روتور همچنین به عنوان یک هیت سینک عمل می کند و گرمای تولید شده توسط فرآیند ترمز را جذب می کند و آن را از طریق مکانیسم خنک کننده مانند دریچه ها یا سوراخ های روتور پخش می کند.
ترمز درام خودرو چگونه کار میکند؟
با فشار دادن پدال ترمز، فشار هیدرولیک به سیلندر چرخ وارد می شود، سپس کفش های ترمز را به سمت بیرون فشار می دهد تا با داخل درام تماس پیدا کند. کفشکهای ترمز معمولاً از مواد با اصطکاک بالا مانند ترکیبات سرامیکی یا فلزی ساخته میشوند که برای کاهش سرعت خودرو به درام میچسبند. اصطکاک ایجاد شده توسط کفشک های ترمز در داخل درام چیزی است که باعث کاهش سرعت خودرو می شود. خود درام نیز به عنوان یک هیت سینک عمل می کند و گرمای تولید شده توسط فرآیند ترمز را جذب می کند و آن را از طریق پره های خنک کننده در خارج از درام پخش می کند. ترمزهای درام نسبت به ترمزهای دیسکی مزایایی دارند. به عنوان مثال، تولید آنها معمولاً هزینه کمتری دارند و سرویس و تعمیرشان آسان تر است. آنها همچنین در جلوگیری از محو شدن ترمز در شرایط مرطوب یا گل آلود مؤثرتر عمل می کنند.
تشخیص مشکل در سیستم ترمز خودرو
آگاهی از نشانه های سیستم ترمز معیوب میتواند از رخدادهای ناگوار بسیاری جلوگیری کند. اگر حواسمان به نحوهی عملکرد خودرو باشد به راحتی می توانیم وجود هر گونه ایرادی را در ترمز متوجه شویم. فقط به هیچ عنوان نباید پس از مشاهده ی این نشانه ها به آن ها بی توجه بود. بهتر است فوراً به یک مکانیک سیار در مشهد که تخصص بالایی در این زمینه دارد، مراجعه کنید.
صدای جیرجیر یا ساییده شدن: یکی از رایج ترین نشانه های سیستم ترمز معیوب، صدای جیر جیر یا خراش در هنگام ترمز زدن است. این صدا معمولاً ناشی از فرسوده شدن لنت ترمز است که باید تعویض شود. اگر بدون مراقبت رها شود، این می تواند به روتور ترمز آسیب برساند.
پدال ترمز نرم یا اسفنجی: اگر هنگام ترمز زدن پدال ترمز شما نرم یا اسفنجی شد، نشانه وجود هوا یا رطوبت در خطوط ترمز است و باعث شود که ترمزها کارایی کمتری داشته باشند. اگر متوجه این مشکل شدید، باید ترمزهای خود را توسط مکانیک ماهر بررسی کنید.
چراغ هشدار ترمز: بیشتر خودروهای مدرن دارای چراغ هشدار ترمز هستند که در صورت بروز مشکل در سیستم ترمز روشن می شود.
لرزش: اگر هنگام ترمز گرفتن در پدال ترمز یا فرمان لرزش احساس کردید، نشانه ی مشکل در روتور ترمز است. این اتفاق ممکن است به دلیل سایش ناهموار یا تاب برداشتن روتور باشد.
فاصله توقف طولانی تر: اگر متوجه شدید بعد از فشار دادن پدال، ماشین شما با فاصلهی طولانی ای متوقف می شود به این معنی است که یا لنت ترمزها فرسوده شده و یا کالیبر ترمز خراب شده است. این مشکل خطر تصادف را زیاد میکند.
مطالعه بیشتر: مراقبت از شیشه ها و آینه های خودرو - نکات و توصیه ها
رفع مشکل سیستم ترمز خودرو
برای تعمیر سیستم ترمز معیوب بهترین گزینه مراجعه به مکانیک ها متخصص است چرا که ترمز یکی از مهم ترین اجزای ماشین برای حفظ امنیت آن است. در اینجا راهکارهایی به شما ارائه می دهیم برای مواقعی که دسترسی به تعمیرکار ندارید یا میخواهید اول از مشکل باخبر شوید و بعد سراغ تعمیرکار متخصص با آن حوزه بروید.
شناسایی مشکل: اولین قدم برای رفع هر مشکلی در سیستم ترمز خودروی شما، شناسایی مشکل است. در مطلب بالا کامل به این مبحث پرداختیم.
هواگیری ترمزها: اگر متوجه کاهش فشار یا حالت نرم و اسفنجی در ترمز شدید، ممکن است لازم باشد ترمزها را هواگیری کنید این کار شامل حذف هرگونه حباب هوا از خطوط ترمز میشود و نیاز به متخصص دارد.
روتورهای ترمز را بررسی کنید: روتورهای ترمز دیسکهای صاف و فلزی هستند که لنتهای ترمز روی آنها میچسبند تا سرعت خودرو را کاهش دهند. روتورها فرسوده یا آسیب دیده باید تعویض شوند.
لنت های ترمز را بررسی کنید: فرسودگی لنت ترمز یکی از رایج ترین مشکلات ترمز است. لنت های ترمز را بررسی کنید تا ببینید که آیا فرسوده یا آسیب دیده اند یا نه. در صورت وجودهر گونه مشکل نیاز به تعویض دارند. بسته به نوع رانندگی شما اگر در شهر های پرترافیک هستید هر ۱۲۰۰ تا ۱۳۰۰۰کیلومتر اما اگر بیشتر در جاده رانندگی می کنید ۳۰ تا ۴۰ هزار کیلومتر باید لنت را تعویض کنید.
بررسی روغن ترمز: باید مطمئن شوید روغن ترمز به اندازه ی کافی دارید برای این کار میتوانید محفظه ی نگهدارنده ی این روغ را بررسی کنید و اگر متوجه ماشین شما زود به زود روغن کم میکند احتمال نشتی در مسیر روغن ترمز وجود دارد و بهتر است هر چه سریعتر به مکانیک رجوع کنید. همچنین با مشاهدهی تغییر رنگ روغن ترمز که معمولاً تیره یا سیاه میشوند میتوانید متوجه شوید که وقت شست وشو و رسیدگی به سیستم ترمز ماشین رسیده است.
سخن آخر
بررسی و نگهداری یا تعمیر سیستم ترمز خودرو ارتباط مستقیم با امنیت خودرو دارد. بنابراین باید به طور مدوام سیستم ترمز را چک نمایید و در صورت نیاز به تعمیرگاه مراجعه نمایید تا در صورت لزوم این سیستم را تعمیر کنند. چنانچه در شرایطی قرار گرفته اید که خودتان از تعمیر و یا شستشوی سیستم ترمز خودرو اطلاعی ندارید و یا نمی توانید خودرو را به تعمیرگاه ببرید می توانید از خدمات تعمیر خورو سیار در مشهد یا سایر شهرها بهره ببرید. کافیست با یک مرکز مجاز تماس بگیرید تا در اسرع وقت تعمیرکار و یا تکنسین شما را یاری برسانند.
دیدگاه خود را ثبت نمائید